Zwangerschapscontroles

De hoeveelheid controles tijdens de zwangerschap verschilt per zwangere. Iedere zwangere heeft haar eigen zorgpad. Afhankelijk van jouw medische achtergrond en het verloop van jouw zwangerschap, passen we het zorgpad aan.

Wanneer er geen bijzonderheden zijn tijdens de zwangerschap zal de verloskundige de zwangerschapscontroles doen. Mochten er toch complicaties optreden of geeft de medische voorgeschiedenis hier reden toe, zal de controle bij de gynaecoloog of klinisch verloskundige plaatsvinden. De standaard controle tijdens de zwangerschap duurt 10-15 minuten. Iedere controle is er ruimte om vragen te stellen en zullen we met elkaar bespreken hoe de zwangerschap verloopt en wat jullie bezig houdt. Daarnaast komen de volgende onderdelen tijdens iedere zwangerschapscontrole aan bod.

Meten van de bloeddruk
Het meten van de bloeddruk wordt gedaan met een band om de bovenarm. De hormonen die het lichaam produceert tijdens de zwangerschap kunnen de bloeddruk beïnvloeden. Afhankelijk van de zwangerschapsduur kan de bloeddruk lager of hoger zijn. Een lage bloeddruk is niet schadelijk maar kan wel zorgen voor duizeligheid of een licht gevoel in het hoofd. In de loop van de zwangerschap kan het zo zijn dat de bloeddruk te hoog wordt. Dit willen we goed in de gaten houden. Mocht de bloeddruk inderdaad te hoog zijn zullen we verder onderzoek doen om te kijken of er sprake is van zwangerschapsvergiftiging.

Wegen
Afhankelijk van de zwangerschapsduur kan het gewicht tijdens de controle worden gemeten. De gemiddelde gewichtstoename tijdens de zwangerschap is 12-15 kg. Afhankelijk van jouw BMI is een gezonde gewichtstoename meer of minder. Dit zullen we tijdens de controles met je bespreken.

Uitwendig onderzoek van de buik
Het is belangrijk dat de groei van de buik en daarmee de groei van de baby goed in de gaten wordt gehouden. Dit doen wij door de buik te onderzoeken en op te meten. In de loop van de zwangerschap zullen we ook de ligging van de baby controleren. Vanaf 36 weken moet de baby met zijn of haar hoofdje naar beneden liggen. Mocht dit niet het geval zijn of twijfelen wij aan de ligging, dan zullen we een echo maken om te bekijken hoe de baby ligt. Wanneer de baby met zijn hoofdje boven ligt is het mogelijk om een uitwendige versie te doen om de baby te draaien. Mocht dit het geval zijn, dan zal de verloskundige of gynaecoloog je hier verder over informeren.

Luisteren naar het hartje van de baby
Vanaf de tweede controle zal er iedere controle geluisterd worden naar het hartje van de baby. We beoordelen de snelheid en variabiliteit van de hartslag. Naast de hartslag is het belangrijk dat je de baby goed voelt bewegen. Vanaf 28 weken zwangerschap moet de baby dagelijks bewegen. Twijfel je hieraan, neem dan altijd contact op met jouw verloskundig zorgverlener.

Aanvullend onderzoek
Afhankelijk van de zwangerschapsduur is het mogelijk dat er tussendoor een echo wordt gemaakt of bloedonderzoek wordt gedaan. Zo wordt er onder andere rond 27 en 30 weken altijd nog naar het ijzer- en suikergehalte in het bloed gekeken. Deze beide waarden worden door de zwangerschapshormonen beïnvloed en kunnen daardoor te hoog of te laag zijn. Tijdens de controles zullen de professionals van Terra eventuele extra onderzoeken uitgebreid toelichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *