Week 41

Lengte: 50 cm – Gewicht 3500 gram 

Ontwikkelingen bij de moeder:
De uitgetelde datum is verstreken zonder dat er iets is gebeurd. En nu?

Gemiddeld gezien worden eerste kindjes een aantal dagen na de uitgetelde datum geboren. Omdat het een gemiddelde is zijn er natuurlijk altijd kinderen die eerder komen, maar soms ook later.

In Nederland mag je maximaal afwachten tot 42 weken zwangerschap. Wel wordt de conditie van moeder en kind wat vaker gecontroleerd. Hiervoor maken we tussen 41 en 41+3weken zwangerschap een afspraak bij de gynaecoloog. In het ziekenhuis  wordt er een hartfilmpje (CTG) gemaakt van de baby en wordt er met de echo gekeken of er nog voldoende vruchtwater is.

Wanneer uit een van deze onderzoeken blijkt dat de conditie niet meer optimaal is, is dat een reden om de bevalling kunstmatig op te wekken. Dit gebeurt altijd in het ziekenhuis onder verantwoordelijkheid van de gynaecoloog.

Wanneer alle controles goed zijn zal er besproken worden hoe je zelf tegenover inleiden staat. Wil je graag wat eerder dan  bij 42 weken ingeleid worden, of wil je liever wat langer afwachten tot de bevalling spontaan begint?

Wist je dat…?

  • Baby’s in de eerste uren van de bevalling vaak nog heerlijk liggen te slapen. Wanneer de weeën heviger worden zal je kindje hier misschien wakker van worden. Hij of zij krijgt door de samentrekkingen van je baarmoeder dan wat minder bewegingsvrijheid.
  • Tijdens het persen het hartje van de baby wat langzamer kan gaan kloppen door de druk op het hoofdje en doordat de bloedtoevoer via de placenta tijdelijk wat minder is. Schrik hier niet van. Gelukkig heeft je kindje over het algemeen genoeg reserves om dit op te vangen en kan hij of zij dit prima aan! We controleren regelmatig hoe het met je kindje gaat tijdens de bevalling.