Week 40

Lengte: 50 cm – Gewicht 3300 gram 

Ontwikkelingen bij de moeder:
Vandaag is DE datum bereikt!

Slechts 5% van de baby’s wordt ook echt op de uitgerekende datum geboren. Het is in ieder geval wel zeker dat je kindje binnen nu en twee weken wordt geboren.

Helaas kun je zelf weinig doen om de bevalling op gang te brengen. Er zit niets anders op dan rustig afwachten tot de bevalling zich aankondigt.

Voor de meesten duurt wachten lang. Je krijgt veel (goed bedoelde) berichtjes en telefoontjes van mensen om te vragen of ‘het al zo ver is’?! Je durft niet meer zo goed ver van huis te gaan omdat de bevalling elk moment kan beginnen.

Probeer toch ook nog te genieten van de laatste dagen van je zwangerschap. Veel vrouwen missen hun zwangere buik na de bevalling. 

Ontwikkelingen bij de baby:

Je baby is er helemaal klaar voor! Het is alleen de vraag of de bevalling zich ook al vanzelf aandient.

Om de start van de bevalling wat te bevorderen zouden we vanaf 40 weken kunnen strippen. Dit houdt in dat we met behulp van inwendig onderzoek de vliezen wat los kunnen woelen (strippen) van de baarmoederwand. Hiervoor moet de baarmoedermond wel een stukje geopend zijn en heb je dus wat ontsluiting nodig. Als daar nog geen sprake van is, of als het kindje te hoog met zijn hoofdje in het bekken ligt is strippen helaas (nog) niet mogelijk.

Strippen kan ervoor zorgen dat de baarmoeder geprikkeld wordt om samen te trekken en dus zorgen voor beginnende weeën. Het is soms pas effectief na 2 of 3 pogingen. Als het strippen zorgt voor het begin van de bevalling gebeurt dat over het algemeen binnen 12-24 uur erna. Natuurlijk kun je tussen twee pogingen in ook bevallen, alleen is het dan de vraag of het van het strippen komt of dat je bevalling anders ook wel begonnen zou zijn.

Strippen is een optie waar je voor kunt kiezen. Het is dus zeker niet noodzakelijk. We bespreken altijd tijdens het spreekuur of je wel of niet gestript wil worden. Wil je liever afwachten dan vinden we natuurlijk prima!

Wist je dat…?

  • De baby degene is die bepaalt wanneer de bevalling begint. Hij of zij scheidt het stresshormoon cortisol af. Dit hormoon komt via de placenta bij jou terecht. Onder invloed van cortisol treedt bij jou ook de hele hormoonfabriek in werking, waardoor de eerste weeën op gang komen en de bevalling gaat beginnen.
  • Sommige vrouwen niet vanzelf gaan bevallen voor 42 weken. Waarschijnlijk heeft dat te maken met de grootte van de placenta. Een grote placenta produceert veel progesteron, een hormoon dat de weeënactiviteit afremt.