Week 39

Lengte: 49 cm – Gewicht: 3300 gram 

Ontwikkelingen bij de moeder:
Zowel je rug als je bekken worden zwaar belast in de zwangerschap.

Rugpijn is dan ook een veelvoorkomende klacht aan het eind van de zwangerschap. Je buik wordt dikker en zwaarder, waardoor je uit balans raakt en een beetje achterover gaat hangen. Hierdoor krijg je een holle rug en dat kan pijn gaan doen.

Je kraakbeenbotjes in je bekken worden onder invloed van de zwangerschapshormonen een stuk soepeler. De ene vrouw zal hier meer last van hebben dan de andere.

Probeer goed te letten op je houding. Span je onderste buikspieren aan en kantel je bekken wat naar achteren. Ga ook zoveel mogelijk op twee voeten staan en als je zit, sla je benen dan niet over elkaar.

Ook je bekkenbodemspieren worden slapper onder invloed van de hormonen. Dit is nodig om tijdens de bevalling voldoende ruimte te creëren voor de geboorte van het kindje.

Soms kan dat er wel voor zorgen dat je last krijgt van ongewenst urineverlies. Na de zwangerschap is het goed om de bekkenbodemspieren weer te gaan trainen. De spieren zullen in het grootste deel van de gevallen weer zo stevig worden dat je na de bevalling geen last blijft houden van incontinentie.

Ontwikkelingen bij de baby:
Je kindje ligt inmiddels startklaar voor de baarmoedermond. De botjes van de baby zijn nog zo soepel dat ze zich tijdens de bevalling makkelijk aanpassen aan het geboortekanaal.

Ook het hoofdje past er precies door omdat er openingen tussen de schedelbeenderen zitten, de fontanellen. Deze kunnen tijdens de geboorte over elkaar schuiven, zodat het hoofdje wat smaller wordt en er makkelijker door kan.

De eerste tijd na de bevalling kan het hoofdje wat ovaal van vorm zijn. Dit trekt binnen een paar dagen vanzelf bij.

Wist je dat…?

  • In de vruchtzak ongeveer een liter vruchtwater zit, dat om de twee uur wordt ververst.