Week 36

Lengte: 45 cm – Gewicht: 2900 gram 

Ontwikkelingen bij de moeder:
Je zwangerschapsverlof is nu in ieder geval begonnen! Natuurlijk een tijd om ontzettend van te genieten. Je bent vrij en kunt je helemaal richten op de laatste voorbereidingen voor de komst van jullie kindje.

Aan de andere kant kan het ook best zo zijn dat het af en toe helemaal niet leuk is. De laatste loodjes zijn ingegaan. Lekker slapen lukt niet altijd meer, je weet niet meer hoe je (lekker) moet zitten en je bent aan het ‘wachten’ tot hij of zij er is. Jezelf af en toe verwennen mag best!

Misschien dat je nu af en toe last hebt van harde buiken. Dit zijn samentrekkingen (contracties) van de baarmoeder. De baarmoeder bereidt zich voor op de bevalling; bij wijze van oefening worden alle spieren van binnen aangespannen. Omdat de baarmoeder hierbij hard wordt, noemen we dit een ‘harde buik’.
Vaak is het een teken dat je even een beetje gas terug moet nemen. Maar ook de baby zelf kan de veroorzaker zijn: als hij of zij flink trapt of zich omdraait, kan dat uitmonden in een harde buik.

Ontwikkelingen bij de baby:
Veel kindjes zakken nu met het hoofd dieper in het bekken; de indaling.

Ben je zwanger van je eerste kindje? Dan zal hij/zij rond deze tijd volledig ingedaald zijn, vast in bekkeningang noemen we dat.

Wanneer je zwanger bent van je tweede of volgende kindje zal het vaker voorkomen dat het hoofd niet volledig indaalt in de laatste weken van de zwangerschap. Er zit nu wat meer ruimte in je bekken (als gevolg van de eerste bevalling), wat ervoor zorgt dat je kindje heel makkelijk kan indalen, maar er ook net zo makkelijk weer boven gaat liggen.

Wist je dat…?

  • Je kindje vanaf 37 weken klaar is om geboren te worden. Vanaf 37 tot 42 weken mag je bevallen met hulp van de verloskundige. 93% van alle zwangeren bevalt ook in deze periode. Beval je hiervoor of hierna? Dan neemt de gynaecoloog de zorg over.