Week 34

Lengte: 42,5 cm – Gewicht: 2250 gram 

Ontwikkelingen bij de moeder:
Heb je een grote buik, dan wil dat niet altijd zeggen dat je ook een groot kindje gaat krijgen. Andersom wil een kleine buik niet zeggen dat jullie kindje niet zo groot wordt.

De grootte van je buik wordt naast het gewicht van de baby ook bepaald door de stevigheid van je buikspieren, de hoeveelheid vruchtwater, de mate waarin je vocht en vet vasthoudt en je eigen postuur. Ben je klein, dan komt je buik meer naar voren, simpelweg omdat er weinig ruimte is om in de lengte te groeien. Ben je lang, dan heb je vaak een plattere buik.

Ontwikkelingen bij de baby:
Omdat de bewegingsruimte steeds kleiner wordt voor je kindje zal hij of zij vanaf nu bijna niet meer vanzelf van hoofdligging naar stuitligging draaien of andersom. Bij 32 weken ligt nog 10-15% van de kinderen in stuitligging. Bij deze termijn is dat gedaald tot slechts ongeveer 3%. 

Wist je dat…?

  • De donshaartjes waarmee je kindje van top tot teen bedekt was, los gaan laten en in het vruchtwater terecht komen. Omdat je kindje hiervan drinkt, krijgt hij/zij de haartjes ook binnen. Dit zorgt ervoor dat de darmen vast geprikkeld worden ontlasting aan te maken. Bij de eerste poepluier komt dit eruit, meconium genaamd. Door de haartjes ziet dit er zwart-groen en is behoorlijk plakkerig doordat er suiker in zit. Vruchtwater is namelijk licht zoet.
  • Als je kindje in een stuit ligt je een uitwendige versie kan laten doen. Ook voetreflexologie, moxatherapie en homeopatische middel (pulsatilla) kan ervoor zorgen dat de baby van stuit ligging naar hoofdligging draait.