Week 31

Lengte: 39 cm – Gewicht: 1450 gram 

Ontwikkelingen bij de moeder:
De periode is aan gebroken dat je buik nu echt in de weg gaat zitten. Je krijgt wat meer lucht als de baby gaat indalen. Dit kan al wel maar het kan ook nog weken duren. Zolang de baby nog niet ingedaald is, kan hij/zij zich nog draaien. Er zijn baby’s die nu al een definitieve positie innemen. Soms kun je voelen dat het kindje lichte schokkende beweginkjes maakt, waarschijnlijk heeft de baby dan de hik. Sommige vrouwen voelen dat een paar keer per dag, andere vrouwen soms. Na de geboorte kan de baby vaak de hik hebben, dit is heel normaal. 

Ontwikkelingen bij de baby:
Het haar op het lichaam van het kindje (lanugo) begint te verdwijnen, soms kun je na de geboorte nog wat restjes zien, maar deze verdwijnen binnen een paar weken. Doordat er een laagje baby vet is aangelegd ziet het huidje er minder gerimpeld uit. De baby wordt wat molliger en de nageltjes groeien. Na 28-32 weken zwangerschap is het zenuwstelsel van de hersenen van de baby gelijkwaardig aan dat van een pasgeboren baby.

Wist je dat….?

  • We een informatieavond geven over de bevalling bij Terra? Er wordt verteld hoe een bevalling verloopt door een verloskundige. Een anesthesist vertelt over pijnbehandeling met medicatie en het is mogelijk een rondleiding te volgen over de verloskamers van Terra in het TweeStedenZiekenhuis  en bij het Terra Thebe de Meiboom. Kijk voor de actuele data op www.terrageboortezorg.nl. Hier kun je je ook aanmelden voor deze avond.
  • Je in de zwangerschap last kan hebben van aambeien. Door het zwangerschapshormoon progesteron verslappen de wanden van de bloedvaten. Dit gebeurt ook in de bloedvaten rond de anus, waardoor aambeien kunnen ontstaan. Daarnaast kunnen aambeien door obstipatie (harde ontlasting) en een toenemende druk van de baarmoeder op je bloedvaten vaker voorkomen.
    Het krijgen van aambeien tijdens de zwangerschap of na de bevalling is niet altijd te voorkomen. Wel kan het soepel houden van de ontlasting de klachten beperken. Het is dan ook belangrijk om voldoende te drinken, goed te bewegen en vezelrijk te eten. Fruit zoals pruimen, kiwi’s en peren zorgen voor een betere stoelgang. Wanneer je last hebt van aambeien kunnen koude kompressen gebruikt worden om de pijn te verlichten.  Ook zijn middelen te verkrijgen om de aambeien te verminderen.