Week 28

Lengte: 35 cm – Gewicht: 960 gram

Ontwikkelingen bij de moeder:
Veel vrouwen houden vocht vast tijdens de zwangerschap. Dit veroorzaakt dikke voeten en enkels en soms ook dikke handen. In het laatste geval kan het zo zijn dat de vingers wat gaan tintelen. Dit heet het Carpaal Tunnelsyndroom. Hierbij wordt een zenuw in de tunnel van de pols beklemd. Deze tunnel wordt gevormd door de botten van de pols en het vlies dat de botten samenhoudt. Vochtophoping in de pols veroorzaakt verschijnselen van zenuwbeklemming; pijn en tintelingen in de vingers, gevoelloosheid in de vingertoppen en krachtverlies in de hand. Soms kunnen de klachten verminderen door ’s nachts een spalk (skate-handschoen) om de pols te dragen. Je houdt vaak ook meer vocht vast bij warmte en weinig beweging. Het is belangrijk minimaal 1,5 – 2 liter per dag te drinken. 

Ontwikkelingen bij de baby:
Je kindje begint er nu al echt als een pasgeborene uit te zien. De verhoudingen veranderen: het hoofdje is niet langer groter ten opzichte van het lijfje. De oogjes van je kindje kunnen nu open en dicht. Daarnaast verandert het skelet: het kraakbeen begint zich langzaam te vormen en de botten worden steviger. De verbening is bij de geboorte echter nog lang niet voltooid. Vooral de schedel is dan nog zacht, zodat het kindje makkelijker de passage door het geboortekanaal kan maken. Pas geruime tijd na de geboorte zullen de fontanellen verdwijnen

Rond 28 weken zwangerschap ontstaat er ook verschil in gewicht tussen jongens en meisjes. Een jongen weegt (in de eerste zwangerschap) nu gemiddeld tussen 1030 tot 1190 gram, een meisje 960 tot 1110 gram.

Wist je dat…?

  • Het goed is om bij vocht vast houden, de voeten omhoog te leggen? En staan en zitten af te wisselen.
  • Je voeten in de zwangerschap groter kunnen worden? Dit komt omdat je voeten een groter gewicht moeten dragen en je kraakbeenbotjes wat verweken, gemiddeld worden de voeten in de zwangerschap 2 tot 10 millimeter groter.
  • Het normaal is dat je lichter slaapt in de zwangerschap dan gewoonlijk. Dit is een trucje van de natuur. Het heeft te maken met de voorbereiding op de komst van je kindje. Als het kindje na de geboorte huilt of geluidjes maakt, zal je daar snel wakker van worden.
  • Je in de zwangerschap soms vreemd of eng kunt dromen?! Dat is niet raar of gek maar een manier om je onbewuste angsten of gevoelens te verwerken. Enge dromen zijn dus gewoon een uiting van je zorgen of alles wel goed zal gaan en of je baby wel gezond zal zijn. Je droomt niet vaker dan normaal, alleen doordat je lichter slaapt onthoudt je ze beter.
  • Je kindje de navelstreng gebruikt als speeltje. Hij of zij houdt de navelstreng soms vast en knijpt er af en toe in. Dit kan gelukkig geen kwaad omdat een dikke laag gelei de 3 vaten in de navelstreng beschermt. Na de geboorte zal je merken dat het best wat kracht kost om de streng door te knippen, vooral de gelei is erg stug. Tegen de tijd dat de baby geboren wordt, is de navelstreng ongeveer even lang als je kindje zelf.
  • Je last van jeuk kan hebben in de zwangerschap. Vaak is het jeuk op de buik en borst dit heeft te maken met het  oprekken van de huid. Houdt de huid vet met crème of gebruik mentholgel om de jeuk te verminderen. Soms kan de jeuk ook op het hele lichaam aanwezig zijn, of specifiek op de handpalmen en voetzolen. Dit kan een aanwijzing zijn dat de zwangerschapshormonen stuwing van de lever veroorzaken. Hierdoor komen bepaalde galstoffen in het bloed terecht wat de jeuk veroorzaakt. Mocht hier sprake van zijn dan is dit aan te tonen met bloedonderzoek. Mocht je jeukklachten hebben, dan is het goed dit altijd bij ons aan te geven. Wij kunnen dan bepalen of het noodzakelijk is om verder onderzoek te doen.