Week 27

Lengte: 34 cm – Gewicht: 870 gram

Ontwikkelingen bij de moeder:
Je bent in de laatste week van het tweede trimester aangekomen. Behalve je baby, zal jij ook een groeispurt gaan maken. Gemiddeld kom je nu zo’n 400 tot 500 gram per week aan. Dit is helemaal niet erg, het is zelfs normaal. Je lichaam maakt nu reserves aan voor de baby.

Ga in ieder geval niet lijnen. Tijdens het afbreken van de vetcellen komen er schadelijke stoffen vrij. Deze komen via de placenta ook bij de baby terecht.  Zolang je gezond eet is er niets aan de hand. Natuurlijk mag je af en toe snoepen of gebak eten, dat zou je buiten een zwangerschap ook doen.

Ontwikkelingen bij de baby:
Je baby heeft nu al wenkbrauwtjes en wimpertjes.

Wist je dat…?

 • Je vanaf nu je kindje dagelijks moet voelen bewegen? En dan minimaal 10x per dag een beweging moet voelen.
 • Je navels sneller af kunnen breken als gevolg van de verandering in je hormonen.
 • Je in de zwangerschap last van krijgen van maagzuur. Dit komt doordat het zwangerschapshormoon progesteron verslapt de spier tussen de slokdarm en de maag. Bovendien is de hoek tussen de maag en slokdarm minder scherp waardoor het maagzuur makkelijker in de slokdarm terecht kan komen. Aan het einde van de zwangerschap kan de druk van de baarmoeder tegen de maag ook zorgen voor brandend maagzuur. Vooral ’s avonds na het eten en ’s nachts als je in bed ligt kun je hier last van hebben. Adviezen die kunnen helpen bij brandend maagzuur zijn:
  – eet kleine beetjes gedurende de dag in plaats van drie grote maaltijden,
  – vermijd sterk gekruid of vet eten,
  – drink geen koolzuurhoudende dranken,
  – melk, vanillevla of een pepermuntje kunnen maagzuur verminderen,
  – probeer rechtop te zitten zodat er meer ruimte in de buikholte komt.
  Mocht je ondanks bovenstaande adviezen toch last houden van brandend maagzuur, dan zijn er meerdere middelen bij de apotheek of drogisterij verkrijgbaar die tijdens de zwangerschap gebruikt kunnen worden.