Week 26

Lengte: 33 cm – Gewicht: 800 gram 

Ontwikkelingen bij de moeder:
Het kan zijn dat je soms pijn onder de ribben en in de onderbuik ervaart als je baby beweegt. Deze pijn is niet verontrustend maar kan soms veel voor ongemak zorgen. De bewegingen van je baby zullen steeds krachtiger worden en de baarmoeder wordt ook steeds groter en drukt op de dunne darm, de blaas en je anus. 

Ontwikkelingen bij de baby:
Deze week heb je een grote mijlpaal bereikt. Je kindje is vanaf deze week levensvatbaar. Het is wel nog erg moeilijk om je kindje in leven te houden buiten de baarmoeder, maar er is een kans van slagen. Vanaf 28 weken heeft je kindje al veel meer kans ook al is de weg dan nog heel lang. Of je kindje het ook zou redden, is afhankelijk van het gewicht en van eventuele complicaties. Een te vroeg geboren baby heeft nog weinig weerstand tegen infecties en de longetjes zijn nog niet rijp genoeg voor een leven buiten de baarmoeder. Daarom is het natuurlijk nog lang niet de bedoeling dat je kind nu al geboren wordt. Gelukkig is de kans hierop ook enorm klein. 

Wist je dat?

  • Je bij deze termijn kan voelen dat je buik door samentrekkingen heel hard kan worden? Dit worden ook wel ‘harde buiken’ of ook wel de Braxton-Hicks contracties genoemd. Het zijn geen echte weeën, maar een reactie op een aanraking van buitenaf, zoals de verloskundige die je buik onderzoekt, of van binnenuit, zoals je baby die een schop geeft. Harde buiken zijn meestal pijnloos en onschadelijk.
  • Onder invloed van het zwangerschapshormoon progesteron zullen het kraakbeen en gewrichten in het bekken gaan verweken. De bekkengewrichten moeten wat soepeler worden om tijdens de bevalling voldoende ruimte te creëren voor de geboorte van je kindje. De twee helften van het bekken worden verbonden door het schaambot (symfyse) en het onderste deel van de wervelkolom (sacrum). Wanneer de verweking te sterk is kunnen de bekkendelen ten opzichte van elkaar verschuiven en moeten de spieren en banden rond het bekken extra hard werken om het bekken stabiel te houden. Dit kan een pijnlijk gevoel geven rond het schaambot en/of onderrug, die kan uitstralen de heupen, billen en bovenbenen.  Bespreek deze klachten tijdens het spreekuur, de verloskundige/gynaecoloog kan je tips geven die de klachten evt. kunnen verminderen.