Week 25

Lengte: 32cm – Gewicht: 730 gram 

Ontwikkelingen bij de moeder:
De ruimte in je buik wordt, naarmate je verder zwanger bent, steeds minder door de groei van de baby. Je  baby kan nog alle kanten op draaien en je kunt ook aan de buitenkant van je buik de voelen trappelen. Voel je de baby een paar uurtjes niet, dan is hij of zij waarschijnlijk diep in slaap. Als je zachtjes met je handen op je buik drukt, kun je hem of haar wakker schudden.

Ontwikkelingen bij de baby:
De oogjes gaan af en toe open, maar echt zien kan de baby nog niet omdat de pupillen bedekt zijn met een en dun vliesje. Wel is de hartslag van de baby steeds krachtiger en duidelijker te horen. Eerst kon je de harttonen alleen horen via een doptone-apparaat, nu lukt dat misschien wel al met een houten toeter of een wc-rolletje. Ongeveer tien centimeter onder de navel is de beste plek om te luisteren. Lukt het niet in één keer, raak dan niet in paniek, maar verschuif het rolletje een beetje of probeer het later nog eens. Niet bij iedereen is het hartje op deze manier te horen, dit is namelijk afhankelijk van hoe je baby op dat moment ligt.

Wist je dat:

  • Je tijdens de zwangerschap meer kans hebt op het krijgen van een blaasontsteking? Door een veranderde stand van de blaas en verslapping van de urinebuis kan er gemakkelijk wat urine in de blaas achterblijven. Dit is een goede voedingsbodem voor bacteriën. Blaasontsteking tijdens de zwangerschap is dan ook een veelvoorkomende kwaal die goed te behandelen is met antibiotica. In de zwangerschap zijn de klachten van een blaasontsteking vaak niet zo duidelijk als daarbuiten. Klachten die kunnen duiden op een blaasontsteking zijn een constant zeurend gevoel in de onderbuik of het hebben van harde buiken. Indien je twijfelt of je een blaasontsteking hebt, is het verstandig om de urine na te laten kijken bij de huisarts.