Week 24

Lengte: 32 cm – Gewicht: 600 gram

Ontwikkelingen bij de moeder:
Tijdens de zwangerschap maak je ongeveer 2 liter extra bloed. Je hebt nu 7 liter in plaats van 5 liter bloed. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door extra vocht. Hierdoor wordt alles heel goed doorbloed en goed  gevuld.

Ontwikkelingen bij de baby:
Je kindje was tot nu toe heel mager, maar daar gaat nu verandering in komen! Het onderhuidse vet begint zich nu te vormen zodat je bij 40 weken een mollige baby ter wereld kan brengen. Spieren ontwikkelen zich en de baby krijgt een waak- en slaapritme. Doordat de spieren zich ontwikkelen, worden de bewegingen van je kindje steeds krachtiger. Wellicht dat je partner het kindje ook al kan voelen als een hand op je buik wordt gelegd. Je kindje is bedekt met heel fijne haartjes: lanugo. Het kwetsbare huidje wordt beschermd door een laagje huidsmeer: dit noemen we ‘vernix’. Dit kan na de geboorte nog een beetje aanwezig zijn op het huidje van het kindje, maar wordt snel opgenomen. Vernix beschermt de huid tegen uitdrogen.

 Wist je dat…?

  • Dat vrijen in de zwangerschap niet schadelijk is. De baby in de baarmoeder is goed beschermd. De bewegingen van het vrijen beschadigen de baby niet en de baarmoedermond sluit de baarmoeder zo goed af, waardoor er geen bacteriën naar binnen kunnen. Het vrijen kan wel anders voelen dan je gewend bent. De behoefte aan vrijen in de zwangerschap wisselt, dat kan komen door de zwangerschapshormonen. Ook kan het zijn dat je creativiteit getest wordt, want je buik kan op het einde van de zwangerschap best in de weg zitten. Voel je na het vrijen dat je buik hard wordt? Geen zorgen. Je baarmoeder is een spier die kan samentrekken, maar ook snel daarna weer ontspant. Blijft je buik gespannen, neem dan een warme douche of leg een warme kruik op je buik.
  • De oren van je kindje nu steeds meer de uiteindelijke vorm krijgen en het gehoor nu zo ver ontwikkeld is dat hij of zij ook echt geluiden gaat horen. Bijvoorbeeld je hartslag en het gerommel van je darmen. Voor je kindje is het vanaf nu tot aan de geboorte nooit meer stil. Dat is ook de reden dat kinderen na de geboorte vaak juist rustig worden van geluid en ze ’s nachts moeten wennen aan de stilte.
  • Het kan gebeuren tijdens de zwangerschap dat je griep krijgt. Je weerstand is een stuk lager dan buiten de zwangerschap, waardoor je gevoeliger bent voor virussen of bacteriën. Voor jezelf en de baby kan dit geen kwaad.
  • Als je graag een pretecho wilt laten maken dit een mooie periode is. Tot ongeveer 27 weken past je kindje vaak nog volledig op het beeldscherm. Hierna wordt je kindje zo groot dat dit moeilijker wordt.