Week 23

Lengte: 30 cm – Gewicht: 550 gram

Ontwikkelingen bij de moeder:
De borsten zijn zich aan het voorbereiden op het geven van borstvoeding. Soms komt er zelfs wat vocht uit, dit is heel normaal. Het geelachtige, doorzichtige vocht dat uit de borsten komt is nog geen echte melk maar colostrum.

Colostrum is ook de eerste ‘melk’, die de baby na de geboorte binnenkrijgt. Het bevat heel veel afweerstoffen, die de baby beschermen tegen bacteriën en andere schadelijke invloeden. Er zitten meer mineralen, eiwitten en vitamines in dan in de normale voeding en minder suikers en vetten. Tevens heeft colostrum invloed op de spijsvertering van het kindje; het werkt namelijk laxerend en zorgt ervoor dat de organen van het kindje beginnen met het opruimen van de afvalstoffen die zich tijdens de zwangerschap in het lichaampje hebben verzameld. Drie tot vijf dagen na de bevalling gaat het geven van colostrum over in melk. De vloeistof wordt dunner en verandert van kleur. Het eiwitgehalte neemt af en daardoor verandert de kleur van roomgeel in blauwachtig wit .
Het duurt ongeveer tien dagen voordat het colostrum volledig is vervangen door ‘normale’ moedermelk. 

Ontwikkelingen bij  de baby:
Bijna alle organen zijn nu helemaal ontwikkeld, alleen de longetjes moeten nog verder rijpen. De longen worden geoefend door vruchtwater in de longen te laten stromen en dat er weer met kracht uit te persen. Op deze manier kan de baby alvast de ademhaling oefenen.
Ook met de handjes is de baby al aan het oefenen en het kan zelfs soms proberen het duimpje in het mondje te krijgen.

Wist je dat…?

  • Een zwangere vaak snurkt? Door de verhoogde doorbloeding  zijn de slijmvliezen opgezwollen. Hierdoor komt snurken vaker voor.
  • Wanneer je niet getrouwd of geregistreerd partner bent, is het verstandig om voor de 24e zwangerschapsweek de erkenning te regelen. Meer informatie is hier te vinden.