Week 22

Lengte: 28,5 cm – Gewicht: 440 gram

Ontwikkelingen bij de moeder:
Je zult gaan merken dat je buik nu wat duidelijker zichtbaar wordt. Bij de een zal het al veel beter te zien zijn dat ze zwanger is dan bij de ander. Dit heeft vooral te maken met je lichaamsbouw en de stevigheid van je spieren. Ook de ligging van je kindje is hierop van invloed.

De grootte van je buik zegt over het algemeen niks over de grootte van je kindje, in tegenstelling tot de hoogte van je baarmoeder.

We maken gebruik van een aantal referentiepunten die ons informatie geven over de zwangerschapsduur; je schaambot, navel en borstbeen.

Bij 22 weken komt je baarmoeder tot aan je navel. Je zult een afkorting hiervan inmiddels vast ooit op je zwangerschapskaart gezien hebben, bijvoorbeeld 1/3 NS (1/3 tussen je navel en je schaambotje) of NH (navelhoog). Door tijdens de controle aan je buik te voelen kunnen we bepalen of de groei overeenkomt met de duur van de zwangerschap.

Natuurlijk geeft niet alleen de hoogte van je baarmoeder ons informatie over de groei, maar ook voelen we naar de grootte van je kindje zelf. Wanneer je zelf een lang bovenlijf hebt kan het zo zijn dat je baarmoeder ten opzichte van de referentiepunten klein lijkt, maar de groei van je kindje precies is zoals het hoort. Bij sommige vrouwen groeit de baarmoeder ook wat meer richting de breedte in plaats van in de lengte. We zullen altijd tegen je zeggen of de controles van je buik goed zijn.

Ontwikkelingen bij de baby:
Ondanks dat je buik wat voller begint te raken heeft je baby nu nog alle ruimte om te bewegen. Daar maakt hij of zij dan ook vaak goed gebruik van. Of je je kindje nu al goed voelt bewegen kan afhangen van de ligging van de placenta maar ook van de ligging van je kindje zelf. Doordat je kindje al wel veel beweegt maar de spieren nog net heel sterk zijn, voel je de bewegingen vaak het beste wanneer je zelf helemaal ontspannen bent. Als je ’s ochtends wakker wordt of ’s avonds thuis komt van je werk heb je de meeste kans dat je je kindje voelt bewegen.

Wanneer je zelf bezig bent, bijvoorbeeld tijdens het werk, vallen kinderen vaak in slaap doordat ze heen en weer gewiegd worden in je buik. Natuurlijk zijn ze tussendoor wel wakker, maar voel je de bewegingen niet omdat je je er niet volledig op kunt concentreren.

Vanaf een week of 26 zal je merken dat je de bewegingen ook gaat voelen als je er niet bewust mee bezig bent. 

Wist je dat….?

  • Tijdens de zwangerschap je lichaam één tot twee liter extra bloed aanmaakt. Dit is nodig om de baarmoeder en het kindje van voldoende bloed te voorzien. Het betekent echter wel dat je hart wat harder zijn best moet doen om alles rond te pompen en daardoor soms ‘op hol kan slaan’. Dit kan geen kwaad. Zorg dat je even rustig gaat zitten, vaak trekt het gevoel binnen een paar minuten vanzelf weer weg. Bij langdurige klachten, of vaak terugkerende klachten is het verstandig een bezoek te brengen aan de huisarts.
  • Iedere vrouw  recht heeft op 16 weken zwangerschapsverlof? Meestal gaat dit verlof zes weken voor de uitgerekende datum in en loopt het tot en met tien weken na de daadwerkelijke bevallingsdatum. Voor meer informatie kun je terecht op www.uwv.nl.
    Om zwangerschapsverlof bij de werkgever te kunnen regelen heb je over het algemeen een zwangerschapsverklaring nodig. Wanneer je werkgever hierom heeft gevraagd, geef dit dan bij ons aan, wij kunnen een zwangerschapsverklaring afdrukken en ondertekenen.
    Als je minimaal één jaar bij dezelfde werkgever werkt, kom je in aanmerking voor ouderschapsverlof. Heb je plannen om direct na het zwangerschapsverlof, ouderschapsverlof op te nemen? Bespreek dit dan op tijd met je werkgever.