Week 21

Lengte: 27 cm – Gewicht: 390 gram

Ontwikkelingen bij de moeder:
Elke keer als je bij de verloskundige  op controle komt wordt je bloeddruk gemeten. Tot ongeveer deze periode zal je merken dat je bloeddruk erg laag kan zijn, de zogenaamde mid-pregnancy drop. Heb je last van een lage bloeddruk dan staan hieronder enkele tips.

Gelukkig is de komende periode vaak ook een tijd waarin je weer wat meer energie krijgt en dus ook kunt genieten van de zwangerschap. Natuurlijk begint je buik wel te groeien maar hij zit nog niet in de weg.

Wist je dat…?

  • Je tijdens de zwangerschap extra op moet letten in de zon. Door een verhoogde aanmaak van hormonen worden meer pigmentcellen aangemaakt. Hierdoor worden zwangeren sneller bruin en worden sproeten en pigmentvlekken donkerder. Dit verdwijnt niet altijd na de zwangerschap en kun je een zogenaamd zwangerschapsmasker krijgen.
    Vermijd daarom ook direct zonlicht op de huid en bescherm met name je gezicht met een hoed en/of parasol. Gebruik zonnebrand met een hoge beschermingsfactor. Ook zonnebank gebruik kan het ontstaan van een zwangerschapsmasker bevorderen.
  • Veel zwangeren hebben, met name tot de 24ste week van de zwangerschap, last van duizeligheid en soms zelfs flauwvallen. Vaak heeft dit te maken met het feit dat de bloeddruk tijdens dit deel van de zwangerschap plotseling kan dalen. Het snel overeind komen uit een liggende houding of lang staan in een warme ruimte kunnen leiden tot zo’n bloeddrukdaling. Zout zorgt ervoor dat de bloeddruk kortdurend iets verhoogd. Ben je bekend met duizeligheid of een lage bloeddruk, dan is het verstandig om te zorgen dat je altijd iets zouts bij je hebt, bijvoorbeeld drop. Wanneer je duizelig wordt kan een dropje ervoor zorgen dat je je direct wat beter voelt. Daarnaast is het goed om voldoende te drinken en op tijd te gaan zitten als je niet lekker wordt. Duizeligheid kan geen kwaad voor jezelf of voor je kindje.