Week 20

Lengte: 25 cm – Gewicht: 320 gram

Ontwikkelingen bij de moeder:
Je bent op de helft van je zwangerschap. De meeste zwangere vrouwen hebben weinig tot geen zwangerschapsklachten meer en volop energie.

Voel je je kindje al bewegen? Er worden in deze periode door je kindje namelijk al 200 bewegingen per dag gemaakt! In principe zijn alle ‘nieuwe’ dingen die je voelt onder je navel, zoals belletjes, ‘plopjes’ of gekriebel, bewegingen van het kindje.
Er zijn vrouwen die het kindje al een paar weken voelen, terwijl anderen nog enkele weken geduld zullen moeten hebben. Maak je dus geen zorgen als je het nog niet voelt.

Ontwikkelingen bij het kindje:
Het gehoor van het kindje ontwikkelt zich steeds beter. Het kindje kan zelfs al schrikken van bepaalde geluiden. De tastzin van ontwikkelt zich ook steeds beter. Dit betekent dat je kind het kan voelen als jij over je buik strijkt, maar hij of zij kan ook de eigen bewegingen voelen. De spieren van de ogen worden ondertussen ook getraind. Je baby kan weliswaar nog niet gericht kijken, maar hij of zij oefent al wel een beetje. Heel af en toe kijkt hij of zij recht, maar in de meeste gevallen niet. Ook na de geboorte zal je kind in het begin nog moeite hebben de blik te fixeren en regelmatig scheel kijken.

Wist je dat…?

  • Sommige partners in deze periode het gevoel hebben een buitenstaander te zijn? De moeder draagt de zwangerschap en ook de controles gaan over hoe zij zich voelt. Praat zoveel mogelijk met je partner: vertel hem wat er wat zich allemaal afspeelt in je lijf. Maar vraag ook naar zijn gevoelens.
    Het kan helpen om samen naar afspraken bij de verloskundige te gaan, zo wordt het steeds echter. Over een aantal weken kan je partner waarschijnlijk ook het kindje voelen bewegen, waardoor ook de vader  ‘contact’ kan maken met het kindje.