Week 16 t/m 18

Lengte van kruin tot stuitje: 15 cm. Gewicht: 120 gram.

Ontwikkelingen bij de moeder:
Je baarmoeder is nu boven je schaambeen uit gegroeid, waardoor er meer ruimte is voor je blaas, en je wellicht minder vaak hoeft te plassen. Als je op je rug gaat liggen, kun je misschien je baarmoeder wel voelen. Het voelt aan als een hard, maar soepel balletje. Waarschijnlijk merk je ook dat je buik begint te groeien en je broeken niet meer goed dicht kunnen. Hoe je buik toont, dus of je al heel goed ziet dat je zwanger bent, of misschien nog wel helemaal niet, wisselt per persoon. Bij een eerste zwangerschap zijn de buikspieren vaak nog wat steviger, waardoor je buikje pas wat later zichtbaar kan worden. Bij een tweede kindje heb je vaak al sneller een zichtbaar buikje.

Ontwikkelingen bij de baby:
Vanaf 16 weken kan de baby licht en donker van elkaar onderscheiden. De ogen zijn nog wel dicht, maar net als wij, ziet hij door de oogleden het verschil tussen dag en nacht. De benodigde zuurstof haalt je kindje uit jouw bloed. Het lijfje is momenteel bedekt met fijn haar. Deze haartjes laten tegen het einde van de zwangerschap weer los. Ze drijven dan in het vruchtwater wat je kindje weer inslikt. Na de geboorte maken de ingeslikte haartjes deel uit van de eerste ontlasting, meconium genaamd. De nieren en de blaas gaan nu werken, je kindje gaat plassen. De stembanden en de nageltjes zijn klaar. Je kindje krijgt wimpertjes en wenkbrauwen.

Bij week 17 is jullie kindje ongeveer 18 cm en weegt 150 gram en bij week 18 alweer 2cm groter is en 50 gram zwaarder dan de week daarvoor.

Wist je dat…?

  • je tijdens  de zwangerschap een cursus kan volgen. Mocht je daar meer over willen weten is dit de beste periode om je daar eens in te gaan verdiepen.
  • je vanaf nu met de echo het geslacht van jullie kindje kan zien. Ben je heel nieuwsgierig? Dan kan je rond deze periode een pretecho laten maken. Je kan ook wachten tot het Structureel Echoscopisch Onderzoek (Ook wel 20-weken echo genoemd), dan wordt er ook naar het geslacht gekeken. Natuurlijk kan je ook afwachten tot de bevalling.