Week 15

Lengte: 11 cm – Gewicht: 90 gram.

Ontwikkelingen bij de moeder:
In de zwangerschap kunnen je borsten flink groeien onder invloed van de hormonen. Al vroeg in de zwangerschap gaat je lijf zich klaarmaken om uiteindelijk borstvoeding te kunnen geven. In het begin uit dit zich door gespannen/gevoelige borsten. Op dit moment zijn ze waarschijnlijk een stuk minder gevoelig geworden, maar het kan wel zijn dat ze al flink gegroeid zijn. Een zwangerschapsbeha die goede ondersteuning biedt, heb je dan echt nodig. Vele zwangerschapsbeha’s zijn zo te verstellen, dat je borsten er ook nog een tijdje in ‘door kunnen groeien’. Het kan zijn dat je de komende tijd wat druppeltjes melk gaat lekken uit je borsten. Dit is volkomen normaal en kan geen kwaad. Bij sommige dames blijven de borsten tot aan de bevalling lekken, maar bij anderen lekken de borsten helemaal niet of stopt het na een tijdje weer.

Je zal merken dat je in gewicht ook wat zwaarder wordt. Dit komt onder andere doordat de hoeveelheid bloed in je lichaam toeneemt om de baarmoeder en placenta van voldoende bloed te kunnen voorzien. Hier is maar liefst 1,5 liter bloed extra voor nodig. Er wordt vooral veel bloedplasma aangemaakt, waardoor het kan zijn dat je ijzergehalte wat daalt in de zwangerschap. Dit zullen we dan ook meerdere malen controleren in de zwangerschap.

Ontwikkelingen bij de baby:
De ledematen en inwendige organen van de baby zijn nu aangelegd: vanaf nu hoeft het kindje alleen nog maar te groeien en te rijpen. Dit rijpen kan alleen in de baarmoeder gebeuren, buiten de baarmoeder kan het kindje voor de 24 weken zwangerschap niet in leven blijven.

Groeien  is natuurlijk ook erg belangrijk. En dat heeft het afgelopen periode alweer volop gedaan. Het hoofdje van de baby is namelijk ongeveer zo groot als een flinke knikker en de vuistjes zijn zo groot als een erwt. Je voelt het waarschijnlijk nog niet, maar het kindje trappelt er al flink op los in het vruchtwater. Hierdoor worden de spieren van het kindje steeds sterker en krachtiger.  Ook ontstaat in deze periode het zuigreflex. Het kindje oefent dit door geregeld wat vruchtwater in te slikken. De nieren functioneren al, waardoor plassen ook mogelijk is. De afvalproducten die je kindje uitplast worden geregeld afgevoerd.

Wist je dat…?

  • Het veel duidelijkheid geeft om een dagboekje bij te houden? Buiten dat het leuk is om terug te lezen hoe je je voelde, welke veranderingen je hebt opgemerkt en eventuele  klachten die hebt, geeft het je ook vaak inzicht in het verloop van de zwangerschap en hoe ermee om te gaan. Heb je bijvoorbeeld elke keer na een drukke dag veel last van je buik? Dan weet je dat je het rustiger aan moet doen. Of merk je bijvoorbeeld dat je na het sporten  beter slaapt?
  • Ook is het leuk om het dagboek bij een tweede zwangerschap te vergelijken en zullen veel kinderen het leuk vinden om te horen/nalezen hoe het voor zijn/haar mama was om zwanger te zijn.