Week 14

Lengte: 8,5 cm – Gewicht: 60 gram

Ontwikkelingen bij de moeder:
Het kan zijn dat je merkt dat je huid aan het veranderen is. Dit komt door het oprekken van de huid, het zwaarder worden in gewicht en de invloed van hormonen.

 • Versterkte pigmentatie:
  Vooral van de streep onder je navel, de tepels & tepelhof, de huid rondom de vagina en in het gezicht.
 • Striae:
  Blauwrode striemen (kleine scheurtjes) onder de huid die vooral voorkomen op de buik, bovenbenen en borsten. Dit kan ontstaan onder invloed van hormonen en door het oprekken van de huid. Helaas gaan deze striemen niet meer weg na de bevalling. Ze veranderen wel van kleur: van rood/blauw naar wit.
 • Rode handen:
  Rode & warmere handpalmen komen bij veel zwangeren voor. Het is onschuldig en wordt veroorzaakt door de verandering in hormonen.
 • Haargroei:
  In de zwangerschap is de haaruitval verminderd, waardoor zwangeren vaak een gezonde, volle bos haar krijgen. Helaas vallen deze haren een maand of twee na de bevalling alsnog uit door de hormoonwisseling. Na 6-12 maanden is de normale hormoonbalans hersteld.

Ontwikkelingen bij de baby:
In je buik is het ontzettend druk. Je kindje trappelt met de beentjes, maakt zelfs stapbewegingen, zwaait met de armpjes, balt de handen tot vuistjes, beweegt de teentjes en vingertjes en zwemt van de ene naar de andere kant van je buik heen en weer. Waarschijnlijk voel je er zelf nog niks van.
Ben je eerder zwanger geweest? Dan weet je waar je op moet letten, dus voel je het kindje wellicht eerder bewegen dan de eerste keer.

Ook de stembanden van je kindje zijn nu klaar. Alleen kan je kindje natuurlijk nog geen geluid maken, want daarvoor heeft hij/zij lucht nodig. Je baby krijgt nu ook wat donshaartjes. Daarmee wordt het hele lijfje bedekt. Die donsharen blijven zitten tot ongeveer de zevenendertigste week. Waarschijnlijk dienen ze om het huidsmeer dat door de talgkliertjes wordt aangemaakt op zijn plek te houden. Dat huidsmeer is weer nodig om de huid van je kindje te beschermen tegen het inwekende effect van het vruchtwater en tegen infecties. Komt je kindje iets eerder ter wereld dan 40 weken dan kunnen er nog fijne haartjes op schouders, rug en gezichtje zitten.

Wist je dat…?

 • De zwangerschap voor de meeste vrouwen een periode vol wisselende emoties is. Het is normaal dat zowel vreugde als twijfels of angst worden gevoeld. Als de negatieve emoties overheersen is belangrijk dat je dat bespreekbaar maakt bij de verloskundige.
 • Er een informatieavond is bij Terra? Deze is het meest interessant om bij te wonen als je tussen de 14-24 weken zwanger bent. Een verloskundige, een kraamverzorgster, een diëtiste en een lactatiekundige (een specialist op het gebied van borstvoeding) gaan je veel vertellen over de zwangerschap. Klik hier voor de actuele data.