Week 11

Lengte: 5,5 cm – Gewicht: 10 gram.

Ontwikkelingen bij de moeder:
Er komt erg veel op je af wanneer je net zwanger bent. Je mag van alles gaan regelen en moet misschien nog tot je door laten dringen dat je echt een kindje gaat krijgen. Maak je er niet druk om. Het lijkt misschien veel, maar je hebt gelukkig nog een paar maanden de tijd om alles uit te zoeken en te regelen.

Genieten, als je je ten minste niet heel misselijk voelt, en jezelf verwennen, is ook belangrijk.

Ben je wel misselijk of heb je andere zwangerschapsklachten, zoals gespannen borsten en erge vermoeidheid? Gelukkig gaan deze klachten bij de meeste vrouwen vanzelf over (of worden ze minder) rond de 12e tot 16e week van de zwangerschap. Tot die tijd moet je lichaam nog erg wennen aan de hoeveelheid en schommeling van hormonen. Dit is de veroorzaker van je zwangerschapsklachten. Vanaf de 12e week neemt de hoeveelheid hormonen weer wat af en raakt je lichaam hier langzaam aan gewend. Bovendien ben je een mensje aan het bouwen. Dat kost veel energie wat de vermoeidheid verklaart.

Veel vrouwen merken dat de verandering in hormonen ook van invloed is op de stoelgang en obstipatie kan veroorzaken. Je darmen gaan wat langzamer werken en doordat de baarmoeder groter wordt, worden de darmen aan de kant gedrukt en komen in de knel te zitten. Drink genoeg water of cafeïnevrije thee. Probeer zo min mogelijk koffie te drinken. Koffie werkt vaak wel wat laxerend, maar teveel aan cafeïne is niet goed voor de baby.

Eet daarnaast vezelrijk voedsel, bijvoorbeeld volkorenproducten, groenten en fruit. Wanneer je ’s ochtends als je opstaat begint met het drinken van een glas lauw water en het eten van een kiwi kun je vaak wat beter naar het toilet. Ook voldoende beweging zorgt voor een betere stoelgang.

Ontwikkelingen bij de baby:
Je kindje heeft nu al zijn eerste mijlpaal bereikt, hij of zij is helemaal compleet. Natuurlijk is de baby nog lang niet levensvatbaar. Het duurt nog maanden voordat alle organen gerijpt zijn en zich verder hebben ontwikkeld. Maar alles wat er hoort te zitten, zit er nu. In de kaak zitten al twintig kleine bobbeltjes die na de geboorte de melktandjes gaan worden en bovenop het hoofdje groeit al een klein beetje haar.

Je kindje heeft voeding nodig die hij of zij nu nog via het dooierzakje krijgt, maar vanaf de 12e week via de placenta en de navelstreng bij het kindje komt. In de navelstreng zitten drie bloedvaten die verbonden zijn met de placenta. Om de navelstreng heen zitten dikke beschermende laag, de ‘Gelei van Warton’, die de vaten beschermt tegen afknelling. Zelfs wanneer je kindje door een eigen gevormde lus zou zwemmen en zo een knoopt maakt, worden de bloedvaten niet afgeknepen.

Wist je dat…?

  • Gember (bijvoorbeeld in capsules van 250 mg 3x per dag) kan helpen om de maag te neutraliseren en dus misselijkheid kan verminderen?
  • Dat kleine beetjes eten verspreid over de dag ook kan helpen tegen misselijkheid.
  • Je kan altijd je verloskundige bellen voor tips tegen misselijkheid en bij obstipatie.