Week 1 t/m 7

De eerste weken lijken vaak enorm lang te duren. Je hebt alleen een positieve zwangerschapstest, maar je voelt je misschien nog helemaal niet anders en hebt nog niet op de echo kunnen zien dat er wel éçht een kindje in je buik groeit.

Voordat een test je vertelt dat je zwanger bent is er al behoorlijk wat gebeurd.

De bevruchting vindt meestal twee weken na de eerste dag van je laatste menstruatie plaats. Eigenlijk ben je de eerste twee weken van je zwangerschap dus nog niet zwanger, maar deze weken worden er wel bijgeteld. Bij iedereen is het namelijk verschillend wanneer de eisprong plaatsvindt en dus ook de bevruchting, daarom wordt er altijd geteld vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie. Indien je wil weten wanneer je uitgerekend bent, moet je er vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie 40 weken bij optellen. Nadat de eicel bevrucht is, duurt het ongeveer 38 weken totdat het kindje geboren wordt. De precieze uitgerekende datum wordt met behulp van een echo bepaald tussen 10 en 12 weken zwangerschap.

Meteen na de ovulatie (eisprong) begint de eicel aan een lange tocht door de eileider. Vanaf het moment van bevruchting, beginnen de cellen zich in een snel tempo te delen. Na een aantal dagen komt de eicel aan in de baarmoeder. De cellen hebben zich inmiddels gedeeld tot 32 celletjes. Een deel van deze cellen zal de baby gaan vormen, een ander deel de vliezen en nog een ander deel de placenta (moederkoek). Na acht dagen nestelt het eitje zich in de verdikte slijmlaag van de baarmoeder. Vanaf dat moment krijgt het embryo de voeding door de bloedvaten in de slijmlaag. Dit gebeurt tot de placenta in staat is om die taak over te nemen; tussen de 12-16e zwangerschapsweek.

Tegen het einde van de eerste maand heeft het bolletje met cellen (het embryo) nog niet eens de grootte van een rijstkorrel, maar toch is er een begin gemaakt met de vorming van het zenuwstelsel, het skelet en het hart.

Zwangerschapsverschijnselen kunnen zijn:

 • gespannen borsten
 • misselijkheid
 • vermoeidheid
 • je anders voelen dan anders

Wist je dat…?

 • Je al voordat je  zwanger bent moet starten met het slikken van foliumzuur? Ben je nog niet gestart is, is het goed om hier alsnog mee te starten.
  Foliumzuur verkleint de kans dat het kindje geboren wordt met een spina bifida (open ruggetje).
  Het advies is om t/m de 10e week van de zwangerschap foliumzuur te slikken. Het is niet nodig om het langer te gebruiken, maar ook zeker niet schadelijk om dit wel te doen.  Foliumzuur is verkrijgbaar in aparte tabletten of in speciale multivitaminen voor zwangeren.
 • Als je multivitaminen wilt slikken, neem dan multivitaminen speciaal voor zwangeren.
 • Meld je ook in deze periode aan bij een verloskundigenpraktijk.