Voorlichting: vragen voor, tijdens en na de zwangerschap

Of je nu zwanger wilt worden of zwanger bent, we kunnen ons voorstellen dat je veel vragen hebt. Tijdens de zwangerschap krijg je van jouw verloskundige of gynaecoloog uitgebreide informatie over vitamines, voeding en leefstijl in de zwangerschap. Daarnaast organiseert Terra voorlichtingsavonden die vrij toegankelijk zijn voor alle zwangeren die bij Terra onder controle zijn. Wil je toch alvast iets meer weten over voeding en leefstijl, hieronder staan de belangrijkste adviezen beknopt beschreven.

Gezond eten
Gezond eten is belangrijk als je zwanger bent of wilt worden. Door op je eten en drinken te letten, houd je je lichaam gezond. Dat is goed voor jezelf, maar ook voor je ongeboren kind.

Het is belangrijk dat je al voordat je zwanger bent gezond en gevarieerd eet. Op het moment dat je ontdekt dat je zwanger bent, worden de organen van je toekomstige kind namelijk al aangelegd. Daarvoor zijn bouwstoffen nodig die in je voeding zitten.

Hoe zorg je er voor dat je voldoende gezond eet?

  • Varieer voldoende: Variatie is belangrijk, vooral bij groente en fruit. Daarnaast is het goed om af te wisselen tussen vlees, vis en vleesvervangers. Wat melk en melkproducten betreft kun je het beste kiezen voor magere varianten.
  • Slik foliumzuur: Slik 400 microgram foliumzuur vanaf het moment dat je zwanger wilt worden. Dit verlaagt de kans op een open ruggetje bij je baby. De hoeveelheid foliumzuur die je binnenkrijgt via de voeding is meestal onvoldoende.
  • Voldoende ijzer: Zorg ervoor dat je voldoende ijzer binnenkrijgt, bijvoorbeeld door volkorenbrood en vlees te eten. Neem bij elke maaltijd vitamine C-rijke producten, zoals groente en fruit, want dan neemt je lichaam gemakkelijker ijzer op. Zo verklein je de kans op bloedarmoede door ijzergebrek tijdens de zwangerschap.
  • Eet vis: De vetzuren in vis zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en het zicht bij ongeboren baby’s.

Meer informatie over voeding tijdens de zwangerschap vindt je op de website van het voedingscentrum.

Leefstijl
Roken
In tabaksrook zitten veel schadelijke stoffen, zoals koolmonoxide en nicotine. Als je rookt, gaan deze stoffen via je longen naar je bloed. Door deze stoffen kan het bloed minder zuurstof en voeding naar je baby vervoeren. Bovendien komen de schadelijke stoffen via jouw bloed ook in het bloed van je baby terecht. Hierdoor kan de hartslag van de baby omlaag gaan en wordt de ademhaling trager. De baby kan het benauwd krijgen en door dit alles kan de baby zich minder goed ontwikkelen.

Welke risico’s horen bij roken in de zwangerschap?
– Een te vroeg geboren of een te lichte baby
– Minder goede ontwikkeling van organen
– Aangeboren afwijkingen
– Een doodgeboren baby
– Te vroeg loslaten van de placenta
– Een placenta die voor het baringskanaal ligt
– Te vroeg breken van de vliezen
– Wiegendood

Het kan moeilijk zijn om te stoppen met roken. Hiervoor is het mogelijk om begeleiding te krijgen.

Voor meer informatie en hulp bij stoppen met roken, kijk op:
www.rookvrijallebei.nl
www.rokeninfo.nl

Alcohol en drugs
Alcohol heeft op een baby een heel ander effect dan op een volwassene. De verhouding tussen alcohol en bloed is in het lichaam van de zwangere vrouw hetzelfde als in het lichaam van haar baby. Wanneer een zwangere een glas wijn drinkt, is het alcoholpromillage ongeveer 0.3. De alcohol wordt bij de moeder afgebroken door de lever. De lever van een baby kan de alcohol nog niet afbreken. Alcohol blijft daarom langer in het bloed van je kind dan in jouw bloed. Daar komt bij dat een ongeboren baby negen maanden lang in ontwikkeling is. De ontwikkeling kan worden verstoord door alcohol. Daarom is het advies om helemaal niet te drinken tijdens de zwangerschap.

Welke risico’s horen bij alcoholgebruik in de zwangerschap?
– Een te vroeg geboren baby
– Te laag geboortegewicht
– Schade aan hersenen of andere organen van de baby
– Kans dat de baby het Foetaal Alcohol Spectrum Disorder (FASD) krijgt, een aandoening waarbij er sprake is van een combinatie van afwijkingen waaronder hersenschade bij de baby.

Ook bij een zwangerschapswens is het verstandig om geen alcohol te drinken, het verminderd de vruchtbaarheid van zowel vrouwen als mannen. Ook vergroot het de kans op een miskraam.

Meer informatie over alcoholgebruik rondom de zwangerschap kan je vinden op www.alcoholenzwangerschap.nl

Net als alcohol en de schadelijke stoffen in tabaksrook, komen drugs in het bloed van een ongeboren baby terecht. De risico’s hiervan hangen af van het middel en de fase van de zwangerschap waarin de drugs wordt gebruikt. Ook reageert ieder vrouw en baby anders op drugs. Het roken van hasj en wiet kan bijvoorbeeld een groeiachterstand en concentratieproblemen bij het kind veroorzaken. Speed en cocaïne kunnen ervoor zorgen dat de placenta tijdens de zwangerschap loslaat. Het gebruik van drugs is nooit veilig. Daarom is het advies om helemaal geen drugs te gebruiken tijdens de zwangerschap.

Meer informatie over drugsgebruik tijdens de zwangerschap vind je op drugsinfo.nl

Sport en beweging
Beweging/sport tijdens zwangerschap is belangrijk. Als je zwanger bent houd je door beweging/sport je spieren soepel, je blijft in conditie, hebt minder kans om last te krijgen van zwangerschapskwalen (ochtendmisselijkheid, verstopping), minder last van pijnlijke benen en rug. Om je alle negen maanden van de zwangerschap goed te voelen, is het goed om ook in het begin van je zwangerschap aan lichaamsbeweging doen. Beweging/sport kan betekenen: een kortere en minder pijnlijke bevalling. Pas de intensiteit van de training wel aan tijdens de zwangerschap. Door de hormonen die het lichaam tijdens de zwangerschap produceert geven de spieren minder steun aan het lichaam en loop je makkelijker een blessure op. Houdt goed je eigen grenzen in de gaten en overschrijd deze niet.

Als zwanger worden niet lukt
Als je graag zwanger wilt worden, maar het lukt niet, is dat heel verdrietig. Wij begeleiden je zo goed mogelijk tijdens onderzoeken en informeren je over alle mogelijkheden en onmogelijkheden die er voor jou zijn.

Heb je vragen of je wilt contact over bovenstaande of andere onderwerpen vul dan het contactformulier op de website in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *