Pijn & Pijnstilling

Bevallen doet pijn. Weinig vrouwen zullen opkijken van deze uitspraak. We weten allemaal dat pijn bij een bevalling hoort en een normaal verschijnsel is. Bijna alle vrouwen ervaren de ontsluitingsweeën, de samentrekkingen van de baarmoeder die ervoor zorgen dat de baarmoedermond zich opent, als pijnlijk. Datzelfde geldt voor de uitdrijvingsweeën, die er samen met het persen voor zorgen dat het kind geboren wordt.

Ademhalings- en ontspanningsoefeningen kunnen helpen de weeën op te vangen. Dit kan je tijdens de zwangerschap in verschillende cursussen leren. Door geconcentreerd weeën ‘weg te zuchten’, kom je in een ritme waarbij het lichaam zelf stoffen aanmaakt die een pijnstillend effect hebben: endorfinen. Deze endorfinen zorgen ervoor dat de pijn te verdragen is.

Ook houdingswisselingen kunnen de pijn verlichten. Wissel gerust een aantal keer van houding, tijdens je bevalling. Probeer uit wat voor jou het beste voelt! In onderstaande folder geven wij een aantal bevalhoudingen weer.

Toch komt het regelmatig voor dat vrouwen de pijn onverdraaglijk vinden. Uitputting, angst of spanning kunnen daarbij een rol spelen. Een warme douche of een warm bad, massage of een andere houding helpen dan vaak, maar niet altijd. Om de vicieuze cirkel van pijn en niet kunnen ontspannen te doorbreken, kan de pijn met medicijnen worden onderdrukt.

Door middel van onderstaande folder informeren wij jullie over baringspijn en de mogelijkheden om deze pijn (deels) te onderdrukken. Dit kan zowel zonder als met medicatie. Deze folder is er in meerdere talen.

In het TweeSteden ziekenhuis zijn diverse methoden van pijnbehandeling beschikbaar. Wij kunnen dit 7 dagen per week, 24 uur per dag bieden. Samen met de gynaecoloog bekijken we welke methode op dat moment voor jou het meest geschikt is.

“Ze kwamen met de ruggenprik op de verloskamer, ideaal.”
Jessica moeder van Alycia.

Een middel is bijvoorbeeld de remifentanylpomp waarbij je via een infuus in de arm zelf via een druk op de knop een pijnstillende stof kan toedienen. Dit medicijn werkt maar kort, zodat de effecten vooral tijdens de wee aanwezig zijn en het middel buiten de wee niet veel bijwerkingen geeft. Een andere methode is de ruggenprik, ook wel epiduraal genoemd. De anesthesist past deze methode toe.

In onderstaande afbeelding zijn: toediening van de ruggenprik, de remifentanylpomp en het hartfilmpje zitbaar.

Schermafbeelding 2014-05-26 om 09.50.09    DSCF2114     DSCF2009

Foto’s: hartfilmpje ofwel CTG, plaatsen ruggenprik en remifentanylpomp.

Lees hierover meer in de folder die Terra, Centrum voor geboortezorg beschikbaar heeft.

Zorgwijzer: pijn tijdens de bevalling

Op zorgwijzer.nl is ook informatie te vinden over pijn tijdens de bevalling. Deze zorgwijzer legt uit hoe vrouwen die zwanger zijn of zwanger willen worden, kunnen omgaan met pijn tijdens de bevalling. Bekijk de Zorgwijzer.