Intakegesprek

Je bent zwanger! Ineens verandert jouw situatie en mogelijk komt er nu veel op je af. Maak je geen zorgen, hierin zullen wij je gaan begeleiden.

Zodra je een positieve zwangerschapstest hebt, kan je een afspraak maken bij een van de verloskundigen van Terra, centrum voor geboortezorg voor de eerste controle. Deze zal plaatsvinden rond 8 weken zwangerschap.

De eerste controle is wat uitgebreider dan de vervolgcontroles. We zullen stilstaan bij de gezondheid van jou en je partner. Hierbij kan je denken aan jullie medische voorgeschiedenis, eventuele eerdere bevallingen en medicatiegebruik. Verder zullen we ook vragen naar de gezondheid en erfelijke aandoeningen bij jullie in de familie. Het is handig om vooraf bij ouders of familie na te vragen of er erfelijke aandoeningen voorkomen.

Bloedafname
In Nederland wordt bij iedere zwangere bloedonderzoek gedaan. Hierbij wordt er gekeken naar de bloedgroep, antistoffen in het bloed en een aantal specifieke infectieziekten die belangrijk zijn om te weten vroeg in de zwangerschap. Daarnaast wordt er gekeken naar het hemoglobine en bloedsuiker. Het liefst doen we dit bloedonderzoek voor 10 weken zwangerschap. Meer informatie over het bloedonderzoek in de zwangerschap vind je op de website van het RIVM.

Echo
Tijdens de zwangerschap worden er een aantal echo’s gemaakt. Afhankelijk van waar en wanneer de eerste controle precies plaatsvindt wordt deze echo gecombineerd met de eerste controle of apart gepland. Voor meer informatie over echografie klik hier.

Lichamelijk onderzoek
Tijdens de eerste controle zal de verloskundige lichamelijk onderzoek verrichten. Hierbij kan je denken aan het meten van de bloeddruk en eventueel uitwendig onderzoek van de buik wanneer het vermoeden bestaat dat je iets verder zwanger bent. Het hartje kunnen we bij deze termijn nog niet horen, de baarmoeder zit nog diep in het bekken en daar kunnen we met de doptone nog niet bij. Ook zullen we vragen naar je lengte en gewicht om je BMI te kunnen berekenen.

Voorlichting
Bij de intake zullen krijg je informatie over een aantal zaken die belangrijk zijn om te weten als je net zwanger bent. Hierbij kan je denken aan:

  • gezonde voeding;
  • foliumzuur;
  • sport en rust;
  • roken, alcohol en drugs;
  • prenataal onderzoek.

Meer informatie over gezonde voeding in de zwangerschap kan je vinden op de website van het voedingscentrum.

Wil je meer informatie over bovenstaande onderwerpen? Tijdens de Terra voorlichtingsavond: zwangerschap en leefstijl komen bovenstaande onderwerpen uitgebreid aan bod. Deelname aan deze avond is gratis.

Lees meer over prenataal onderzoek bij ‘prenatale screening

Ten slotte komen tijdens de intake de volgende onderwerpen nog aan de orde:

“ Geen vraag is hen te gek. Je wordt op je gemak gesteld als dat nodig is. Ik heb me er erg ‘thuis’ gevoeld.”
Zwangere vrouw

Casemanager
Bij Terra zal je een persoonlijke casemanager krijgen. Dit is een vast aanspreekpunt die je ontmoet bij de intake. Voor niet dringende vragen mag je altijd vragen naar jouw casemanager vragen. Daarnaast zal je de casemanager op vaste momenten in de zwangerschap weer terugzien.

Hebben jullie nu al vragen over bovenstaande of andere onderwerpen, dan kan je altijd bij ons terecht. Je kunt ons telefonisch bereiken op het nummer 088-11 73 149 of vul het contactformulier op de website in.