Echografie

Het echoscopisch onderzoek op Terra
Hier vind je informatie over de gang van zaken rondom het echoscopisch onderzoek op Terra. Vaak zal de echo gecombineerd kunnen worden met een bezoek aan je verloskundige op Terra spreekuurlocatie Tilburg. Het kan zijn dat je eigen verloskundige de echo maakt, maar meestal is dat niet zo. Op echocentrum Terra werken verschillende echoscopisten.

Hoe werkt echoscopie?
Met een echoscopisch onderzoek kan door middel van geluidsgolven het kind in de baarmoeder zichtbaar gemaakt worden. Op de buik wordt een gel aangebracht die voor een goede overdracht van het ultrageluid zorgt. De geluidsgolven worden teruggekaatst door de verschillende lichaamsstructuren en geven een grijs, zwart of wit beeld op het scherm. Dit is afhankelijk van de hardheid van het weefsel waar het ultrageluid tegenaan komt. Tot nu toe zijn er geen nadelige gevolgen of schadelijke effecten van het echoscopisch onderzoek bekend.

Afhankelijk van de zwangerschapsduur en de beeldkwaliteit wordt de echo uitwendig, via de buikwand, of inwendig, via de schede, gemaakt. Bij een inwendige echo wordt er een langwerpige transducer vaginaal ingebracht. Dit levert geen gevaar op voor de zwangerschap. Een inwendige echo vindt meestal plaats bij een zwangerschapsduur onder de 10 weken.

Het doel van de echo
Er zijn verschillende redenen om een echo op Terra te maken. We doen een echo om bv de duur van de zwangerschap of de ligging van je kind te bepalen. Ook kan er sprake zijn van een bijzondere reden om een (extra) echo te maken, bijv. bloedverlies tijdens de zwangerschap of om de groei van het kind te volgen bij verhoogde BMI.

De echo-onderzoeken die verricht worden in het kader prenatale screening (zoals de combinatietest en de 20-weken echo) worden niet op Terra verricht, maar op een andere locatie in het TweeSteden ziekenhuis.

Duur van het onderzoek
De duur van het onderzoek is afhankelijk van het doel van de echo. Het kan variëren tussen 10 en 20 minuten.

De kosten
Het echo-onderzoek op Terra wordt over het algemeen vergoed door de zorgverzekeraar.

Er bestaat de mogelijkheid om bij een termijnecho de foto’s digitaal op USB te laten opslaan. Indien je hier gebruik van wilt maken, geef dit dan aan bij de echoscopiste voordat de echo wordt gemaakt. De kosten hiervan bedragen € 5,00. Betaling per pin is niet mogelijk.

Maken van een afspraak
Echo’s worden uitsluitend op afspraak gemaakt. Wij zijn op werkdagen bereikbaar tussen 9 en 12 uur op telefoonnummer: 013 – 303 25 90.

Tevens is het mogelijk om via je eigen verloskundigenpraktijk een afspraak te maken op het echocentrum van Terra.

Afspraak afzeggen
Als je verhinderd bent, dien je de afspraak minimaal 2 werkdagen van tevoren (48 uur kantoortijd) te annuleren. Niet tijdig geannuleerde afspraken zullen volledig in rekening worden gebracht. Dit bedrag wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar.

Video-opname
Het maken van video-opname tijdens het onderzoek is alleen toegestaan met toestemming van de echoscopiste aan het eind van het onderzoek.

Hoeveel personen mag je meenemen?
Wij verzoeken je vriendelijk om maximaal twee personen, buiten de zwangere, mee te nemen naar het onderzoek.

Waar vind je echocentrum Terra?
Het echocentrum is gevestigd op Terra Spreekuurlocatie Tilburg. Je vindt ons op de begane grond van het TweeSteden ziekenhuis, Dr Deelenlaan 5 te Tilburg, volg bewegwijzering Terra Spreekuurlokatie (route 24)

echo

Wilt u meer informatie?

Folder-echocentrum-mei 2014